Drgająca szczytówka z fenkułem wg Macieja Zienia

0

Przepis na drgającą szczytówkę z fenkułem wg Macieja Zienia

Składniki:

  • 4 filety z dorady
  • 800 g ziemniaków
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • kostka masła
  • duży fenkuł
  • limonka
  • 60 ml oliwy
  • 50 ml białego wina
  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • papryczka chilli
  • 100 ml bulionu rybnego
  • świeża natka pietruszki
  • sól morska

 

Sposób przygotowania:

  1.  Ziemianki gotujemy i przecieramy na purée. Następnie dodajemy miękkie masło, mleko kokosowe i wasabi. Fenkuł kroimy w cienkie plastry (carpaccio) doprawiamy oliwą, sokiem z limonki i solą morską. Filet z dorady smażymy po 2 min. z każdej strony. Na patelnię wlewamy 50 ml białego wina, dodajemy trawę cytrynową i odrobinę chilli. Wino redukujemy o połowę, dodajemy wywar rybny i znowu redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy zimne masło i siekaną natkę pietruszki. Rybę podajemy z ziemniaczanym purée i fenkułem.

Źródło:  http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-macieja-zienia-4-sezon-warszawa,80092.html

Share.

Leave A Reply