Przepis na surówkę z młodej kapusty
Opis:
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, osuszyć, poszatkować, posolić i odstawić pod przykryciem na 10 minut, aby puściła sok.
- Pomidory umyć, pokroić w ósemki, wycinając przy tym nasady ogonków. Obrane ogórki pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w krótkie, cienkie paseczki. Wszystkie warzywa wymieszać z kapustą.
- Jogurt połączyć ze startym chrzanem. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym, cukrem, solą oraz pieprzem. Surówkę polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać, posypać posiekaną natką.
Składniki:
- mała główka młodej kapusty
- 4 pomidory
- 2 ogórki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- łyżka startego korzenia chrzanu
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier, natka
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004