Surówka z młodej kapusty

0

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Opis:

  1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, osuszyć, poszatkować, posolić i odstawić pod przykryciem na 10 minut, aby puściła sok.
  2. Pomidory umyć, pokroić w ósemki, wycinając przy tym nasady ogonków. Obrane ogórki pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w krótkie, cienkie paseczki. Wszystkie warzywa wymieszać z kapustą.
  3. Jogurt połączyć ze startym chrzanem. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym, cukrem, solą oraz pieprzem. Surówkę polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać, posypać posiekaną natką.

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty
  • 4 pomidory
  • 2 ogórki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka startego korzenia chrzanu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier, natka

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply