Sos ziemniaczany

0

Przepis na sos ziemniaczany

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 4 dag tłuszczu
  • 2 dag mąki
  • 4 dag cebuli
  • 1/3 l rosołu
  • 1/3 listka bobkowego
  • pieprz
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • cukier
  • cytryna
  • karmel
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

Opis:

  1. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem.
  2. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, bardzo drobno pokrajać, zalać 1/4 l wrzącej wody, ugotować, ale nie rozgotować.
  3. Połączyć z zasmażką, zagotować razem mieszając.
  4. Przyprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny, karmelem.
  5. Wsypać siekana zieleninę.
  6. Podawać do sztuki mięsa.
Share.

Leave A Reply