Przepis na sos ziemniaczany
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 4 dag tłuszczu
- 2 dag mąki
- 4 dag cebuli
- 1/3 l rosołu
- 1/3 listka bobkowego
- pieprz
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- cukier
- cytryna
- karmel
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
Opis:
- Cebulę obrać, opłukać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, bardzo drobno pokrajać, zalać 1/4 l wrzącej wody, ugotować, ale nie rozgotować.
- Połączyć z zasmażką, zagotować razem mieszając.
- Przyprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny, karmelem.
- Wsypać siekana zieleninę.
- Podawać do sztuki mięsa.