Przepis na sos Ravigotte
Składniki:
- 1/4 l rafinowanego oleju
- 1 surowe żółtko
- 25 dkg młodego szpinaku
- musztarda
- sól, cukier
- cytryna lub ocet
Opis:
- Szpinak starannie opłukać w dużej ilości wody, przebrać, grube łodyżki odrzucić.
- Zalać osoloną, wrzącą wodą, ugotować bez przykrycia, odcedzić, przetrzeć przez bardzo gęste włosiane sito.
- Sporządzić sos majonezowy, metodą ucierania.
- Sos wymieszać ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą, cukrem i musztardą.
- Dolać soku z cytryny lub octu.
RADA: szpinak można po opłukaniu zemleć na maszynce, wycisnąć sok, dodać 3-4 łyżki wody, zagotować. Powstały na powierzchni ugotowanego szpinaku kożuch zebrać i użyć do majonezu.
Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger