Sos Ravigotte

0

Przepis na sos Ravigotte

Składniki:

  • 1/4 l rafinowanego oleju
  • 1 surowe żółtko
  • 25 dkg młodego szpinaku
  • musztarda
  • sól, cukier
  • cytryna lub ocet

Opis:

  1. Szpinak starannie opłukać w dużej ilości wody, przebrać, grube łodyżki odrzucić.
  2. Zalać osoloną, wrzącą wodą, ugotować bez przykrycia, odcedzić, przetrzeć przez bardzo gęste włosiane sito.
  3. Sporządzić sos majonezowy, metodą ucierania.
  4. Sos wymieszać ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą, cukrem i musztardą.
  5. Dolać soku z cytryny lub octu.

RADA:  szpinak można po opłukaniu zemleć na maszynce, wycisnąć sok, dodać 3-4 łyżki wody, zagotować. Powstały na powierzchni ugotowanego szpinaku kożuch zebrać i użyć do majonezu.

Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger

Share.

Leave A Reply