Sos majonezowo-chrzanowy

1

Przepis na sos majonezowo-chrzanowy

Opis:

  1. Oczyszc zony korzeń chrzanu zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
  2. Żółtko utrzeć w miseczce z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, wkraplać olej, aż powstanie gęsty, puszysty majonez.
  3. Do majonezu dodać chrzan, sól, cukier do smaku, a jeżeli sos jest nieco za gęsty dodać 3 lub 3 łyżko gęstej śmietany.
  4. Sos majonezowy z chrzanem można podawać do wszystkich mięs, wędlin, jaj.

Składniki:

  • żółtko
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka oleju
  • sól, cukier
  • korzeń chrzanu

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska

Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Śniadanie Wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie - Ale przepis! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply