Sos czosnkowy po francusku

0

Przepis na sos czosnkowy po francusku

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1-3 ząbki czosnku dokładnie startego
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Sos ten jest używany powszechnie do wszelkich dan rybnych na zimno i na gorąco.
  2. Ponieważ przygotowuje się go na zasadzie majonezu, podamy tylko ogólną zasadę.
  3. Żółtko zarabia się z musztardą, aby otrzymać emulsję, następnie dodaje się dowolną ilość oleju, lejąc niewielką ilość na raz, najlepiej lać cienką niteczką.
  4. Gdy mamy już dostateczną ilość sosu, dodajemy roztarty czosnek, sól, pieprz, jeszcze przez chwilę ubijamy, najlepiej widelcem.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply