Majonez domowy

1

Przepis na majonez domowy

Opis:

  1. Najszybciej i najwygodniej robi sie majonez w kubeczku o pojemności 0,5l.  Za pomocą krążka ucierającego albo trzepaczki do ubijania piany- końcówek roboczych małego robota kuchennego.
  2. Żółtko, musztardę, połowę soku z cytryny ucierać, wlewając cienkim strumieniem olej o temperaturze pokojowej.
  3. Gęsty majonez na koniec ucierania doprawić solą, cukrem, dolać resztę soku z cytryny.
  4. Takiego majonezu z powodzeniem można używać do sporządzania sosów, podawać do surówek i sałatek, oraz do smarowania pieczywa.

Składniki:

  • szklanka oleju
  • żółtko
  • pół łyżeczki musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, cukier

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?