Przepis na zmysłowy duet na gorąco wg Macieja Zienia
Migdałowa kruszonka
Składniki:
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g płatków migdałów
- 150 g truskawek
- 100 g malin
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło i cukier rozcieramy w rękach do uzyskania kruszonki. Następnie łączymy z migdałami. Połowę kruszonki wykładamy na dno żaroodpornych miseczek, następnie układamy truskawki, maliny i posypujemy resztą kruszonki. Całość zapiekamy około 15 min. w temperaturze 170˚C. Gotowy deser podajemy z pianką z szampana.
Pianka z szampana
Składniki:
- 160 g cukru
- 160 ml wody
- 210 ml szampana
- sok z jednej limonki
- 6 g żelatyny w listkach
Sposób przygotowania:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie z lodem przez około 30 min. 160 ml wody wraz z cukrem zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko ciepłej wody z cukrem dodajemy odciśniętą żelatynę i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy szampana oraz sok z limonki. Przelewamy do syfonu, do którego wkręcamy trzy naboje, po wkręceniu każdego silnie potrząsamy.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-macieja-zienia-4-sezon-warszawa,80092.html