Zmysłowy duet na gorąco wg Macieja Zienia

0

Przepis na zmysłowy duet na gorąco wg Macieja Zienia

Migdałowa kruszonka

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g płatków migdałów
  • 150 g truskawek
  • 100 g malin

 

Sposób przygotowania:

Mąkę, masło i cukier rozcieramy w rękach do uzyskania kruszonki. Następnie łączymy z migdałami. Połowę kruszonki wykładamy na dno żaroodpornych miseczek, następnie układamy truskawki, maliny i posypujemy resztą kruszonki. Całość zapiekamy około 15 min. w temperaturze 170˚C. Gotowy deser podajemy z pianką z szampana.

 

Pianka z szampana

Składniki:

 

  • 160 g cukru
  • 160 ml wody
  • 210 ml szampana
  • sok z jednej limonki
  • 6 g żelatyny w listkach

 

Sposób przygotowania:

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie z lodem przez około 30 min. 160 ml wody wraz z cukrem zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko ciepłej wody z cukrem dodajemy odciśniętą żelatynę i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy szampana oraz sok z limonki. Przelewamy do syfonu, do którego wkręcamy trzy naboje, po wkręceniu każdego silnie potrząsamy.

 

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-macieja-zienia-4-sezon-warszawa,80092.html

Share.

Leave A Reply