Wyborne ciasteczka piaskowe

0

Przepis na ciasteczka piaskowe

Składniki:

  • 25dg masła lub margaryny
  • 25dag cukru
  • 40dag mąki
  • pojedyncza porcja cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Opis:

  1. Masło stopić w rondelku, leciutko przyrumienić, po czym przelać do miski i zaczekać aż stężeje.
  2. Wsypać cukier, sól oraz cukier waniliowy, ucierać aż utworzy się puszysta masa.
  3. Wtedy dodać przesianą mąkę, zimne mleko, szybko zagnieść ciasto.
  4. Podzielić je na 3 części, z każdej utoczyć wałek o średnicy 4 cm, wstawić na desce do lodówki, aby dobrze stężały.
  5. Po wyjęciu pokrajać w dość grube (ok. 1 cm) plastry, ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
  6. Ciasteczka można przechowywać w blaszanej puszce nawet 2 tygodnie.
  7. Idealny dodatek do herbaty.

Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply