Tort z orzechów włoskich

0

Przepis na tort z orzechów włoskich

Składniki:

  • 8 jaj
  • 25 dkg cukru pudru
  • 25 dkg orzechów włoskich
  • wanilia
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 dkg tłuszczu
  • 2 dkg tartej bułki do formy

Opis:

  1. Tortownicę posmarować starannie tłuszczem, posypać bułeczką.
  2. Orzechy zemleć.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dać sok z cytryny.
  4. Ubić pianę.
  5. Wyłożyć warstwami na żółtka pianę, orzechy zmielone, tartą bułkę, lekko wymieszać wszystkie składniki ciasta.
  6. Wyłożyć na przygotowanej tortownicy, piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut.
  7. Zimny przekrajać na 2 krążki.
  8. Przełożyć masą orzechową lub czekoladową.
  9. Polukrować lukrem.
Share.

Leave A Reply