Przepis na tort z orzechów włoskich
Składniki:
- 8 jaj
- 25 dkg cukru pudru
- 25 dkg orzechów włoskich
- wanilia
- 1 cytryna
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 dkg tłuszczu
- 2 dkg tartej bułki do formy
Opis:
- Tortownicę posmarować starannie tłuszczem, posypać bułeczką.
- Orzechy zemleć.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dać sok z cytryny.
- Ubić pianę.
- Wyłożyć warstwami na żółtka pianę, orzechy zmielone, tartą bułkę, lekko wymieszać wszystkie składniki ciasta.
- Wyłożyć na przygotowanej tortownicy, piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut.
- Zimny przekrajać na 2 krążki.
- Przełożyć masą orzechową lub czekoladową.
- Polukrować lukrem.