Tort kakaowy

0

Przepis na tort kakaowy

Składniki:

  • 8 jaj
  • 8 dag czekolady
  • 16 dag cukru
  • 12 dag orzechów
  • 4 dag kakao
  • 8 dag cukru
  • 8 dag biszkoptów
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 10 dag kakao do lukrowania

Opis:

  1. Utrzeć żółtka z cukrem i utartą czekoladą, zmieszać z ubitymi na pianę białkami i zmielonymi orzechami.
  2. Upiec z tej masy 2 krążki.
  3. Na masę zmieszać kakao ze śmietaną, zagotować i wystudzić.
  4. Włożyć do miski, dodać cukier i starte biszkopty.
  5. Utrzeć, przełożyć tort.
  6. Na polewę wsypać kakao na talerz, wstawić do ciepłego piecyka, aby się rozpuściło.
  7. Polać tort.
  8. Jest to gorzkawa glazura, nadaje tortowi specyficzny smak.
Share.

Leave A Reply