Tort czekoladowy Fedora

0

Przepis na tort czekoladowy Fedora

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 50 dag czekolady
  • 5 dag cukru-pudru na 1 część
  • 25 dag migdałów bez skórki
  • 25 dag cukru
  • 1 cytryna
  • wanilia na 2 część
  • polewa czekoladowa
  • wafle

Opis:

  1. Na pierwszą część tortu utrzeć masło na śmietanę, dodać rozgrzaną czekoladę, cukier i wanilię.
  2. Ucierać na masę godzinę, nieco oziębić.
  3. Dobrze wysuszone migdały zemleć i przesiać przez sito, włożyć do miski wraz z cukrem, ucierać wałkiem na masę, dodać wanilię i tyle soku cytrynowego, aby utworzyła się gęsta masa.
  4. Wyłożyć połowę czekoladowej masy na wafle ułożone w tortownicy, wyrównać, na wierzch  położyć masę migdałową, a potem znów czekoladową.
  5. Gdy stwardnieje, można polukrować albo pozostawić nielukrowany.
Share.

Leave A Reply