Przepis na torcik czekoladowy meksykański
Składniki:
- 4 jaja
- 16 dag mąki
- 6 dag masła
- 4 dag kakao
- 12 dag cukru
- 2 żółtka
- 8 dag cukru
- 1/4 l mleka
- 8 dag czekolady
- 1 dag mąki
- 12 dag masła
- lukier czekoladowy
Opis:
- Utrzeć w miseczce masło, dodać cukier i kakao, ucierać dodając po jednym żółtku, mąkę i pianę ubitą z białek.
- Wymieszać, wyłożyć do dwóch tortownic, upiec.
- Na krem rozmieszać w garnku żółtka, mąkę, utartą czekoladę.
- Mieszać wszystko na ogniu aż zgęstnieje, następnie oziębić.
- Spienić w misce masło, dodać cukier, dobrze utrzeć.
- Gdy czekolada ostygnie, dodawać ją po łyżeczce do masła.
- Zmieszać dokładnie.
- Przełożyć masą tort, polukrować pomadką czekoladową.