Lodowy tort truskawkowy

0

Przepis na lodowy tor truskawkowy

Opis:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem. Białka ubić, dodać do żółtek. Wymieszać z obiema mąkami.
  2. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 30 min w temp. 180 st. Wyjąć z formy, ostudzić i poziomo przekroić na pół.
  3. Truskawki oczyścić, kilka odłożyć. Resztę pokroić i skropić sokiem z cytryny, osączyć z soku, wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i wanilinowym.
  4. Krążek biszkoptu włożyć do tortownicy, skropić sokiem z truskawek, nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Ułożyć drugi krążek biszkoptu, na nim resztę kremu. Tort mrozić 6 godz. Ozdobić truskawkami.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Na krem:

  • 50 dag truskawek
  • 400 ml kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply