Przepis na tartę czekoladową z truskawkami, borówkami i poziomkami wg Jacka Paszkowskiego
Składniki:
Spód :
- 300g masła
- 200g cukru pudru
- Szczypta soli
- 550 g mąki
- 3 jajka
- 60g kakao
Nadzienie:
- 200ml mleka
- 500ml śmietanki kremówki
- 50g cukru pudru
- 4x tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady
- Szczypta soli
- 2 jajka
- Truskawki
- Borówki
- Poziomki
Opis:
- Zimne masło utrzeć z cukrem i solą, następnie dodać mąkę, jajka i kakao. Szybko wyrobic ciasto nie dopuszczając do ogrzania masy (dzięki temu będzie kruche). Uformować z ciasta kulę, owinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjąć, wyłożyć nim formę do tarty, porobić kilka dziurek widelcem i wstawić jeszcze na kilkanaście minut do zamrażalnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok.W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę z cukrem i odrobiną soli. Kiedy zawrze, zdjąć z ognia i ciągle mieszając, wrzucić połamaną czekoladę. Dobrze wszystko wymieszać. Ciągle mieszając, wbić jajka. Raz jeszcze dobrze wymieszać. Nadzienie przelać na podpieczony spód i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia na minimum godzinę. Następnie wyjąć z formy, udekorować owocami i wstawić do lodówki na jakiś czas, aby masa stężała. Nadzienie będzie w środku cudownie i lekko ciągnące. Podawać z owocami i według smaku z odrobiną kwaśnej śmietany.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/janek-paszkowski-tarta-czekoladowa-z-truskawkami-borowkami-i-poziomkami,63690.html