Racuszki smażone z sera

0

Przepis na racuszki smażone z sera

Składniki:

  • 40 dkg sera
  • 4 jaja
  • 2 dkg masła
  • 5 dkg mąki do podsypywania
  • 2 dkg mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 5-6 dkg tłuszczu do smażenia

Opis:

  1. Świeży ser niekwaśny dobrze odciśnięty, przetrzeć przez sito lub przepuścić maszynkę.
  2. Masło utrzeć z żółtkami, włożyć ser, utrzeć na gładką masę.
  3. Ubić pianę, kłaść partiami na masę serową, posypać mąką ziemniaczaną, lekko wymieszać.
  4. Formować w mące nieduże, dosyć grube kotleciki.
  5. Smażyć z 2 stron na tłuszczu, na złoty kolor.
  6. Ułożyć na półmisku okrągłym w koło opierać jeden o drugi.
  7. Podawać ze śmietaną.
Share.

Leave A Reply