Pierniczki miodowe

0

Przepis na pierniczki miodowe

Składniki:

  • 55dag mąki
  • 30dag margaryny
  • 10dag miodu
  • 10dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4dag kakao
  • 1/2 łyżki mielonych goździków
  • po 1 łyżeczce gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, proszku do pieczenia

Opis:

  1. Mąkę wymieszać z kakao i dodać posiekaną, miękką margarynę, zarobić ciasto.
  2. Dodać pozostałe składniki i całość bardzo intensywnie i długo wyrabiać, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.
  3. Odstawić je na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na dłużej.
  4. Odstaną masę rozwałkować na placki grubości 2-3mm i wyciąć z nich foremkami małe pierniki.
  5. Piec je kilkanaście minut na blasze w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 c.
  6. Pierniczki po upieczeniu są miękkie i od razu można je jeść.

Źródło: Kalendarz zdzierany

Share.

Leave A Reply