Przepis na pierniczki miodowe
Składniki:
- 55dag mąki
- 30dag margaryny
- 10dag miodu
- 10dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 4dag kakao
- 1/2 łyżki mielonych goździków
- po 1 łyżeczce gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, proszku do pieczenia
Opis:
- Mąkę wymieszać z kakao i dodać posiekaną, miękką margarynę, zarobić ciasto.
- Dodać pozostałe składniki i całość bardzo intensywnie i długo wyrabiać, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.
- Odstawić je na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na dłużej.
- Odstaną masę rozwałkować na placki grubości 2-3mm i wyciąć z nich foremkami małe pierniki.
- Piec je kilkanaście minut na blasze w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 c.
- Pierniczki po upieczeniu są miękkie i od razu można je jeść.
Źródło: Kalendarz zdzierany