Pieczone jabłka z bakaliami

0

Przepis na pieczone jabłka z bakaliami

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki rodzynek
  • 3 łyżeczki siekanych orzechów
  • 2 łyżeczki smażonej posiekanej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka bitej śmietany
  • odrobina masła

Opis:

  1. Dorodne i mniej więcej równe jabłka umyć, wytrzeć do sucha i przekroić w 1/3 wysokości.
  2. Wydrążyć gniazdka nasienne.
  3. W ich miejsce włożyć nadzienie przyrządzone z namoczonych wcześniej rodzynków, siekanych orzechów, skórki pomarańczowej, cukru.
  4. Piec na blasze posmarowanej masłem, ewentualnie w naczyniu żaroodpornym, około 15 minut.
  5. Gdy ostygną, ułożyć na półmisku, oblać bitą śmietaną, posypać pozostałymi bakaliami.
  6. Bakalie można z powodzeniem zastąpić konfiturą owocową.
Share.

Leave A Reply