Przepis na pieczone jabłka z bakaliami
Składniki:
- 6 jabłek
- 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki rodzynek
- 3 łyżeczki siekanych orzechów
- 2 łyżeczki smażonej posiekanej skórki pomarańczowej
- 1 szklanka bitej śmietany
- odrobina masła
Opis:
- Dorodne i mniej więcej równe jabłka umyć, wytrzeć do sucha i przekroić w 1/3 wysokości.
- Wydrążyć gniazdka nasienne.
- W ich miejsce włożyć nadzienie przyrządzone z namoczonych wcześniej rodzynków, siekanych orzechów, skórki pomarańczowej, cukru.
- Piec na blasze posmarowanej masłem, ewentualnie w naczyniu żaroodpornym, około 15 minut.
- Gdy ostygną, ułożyć na półmisku, oblać bitą śmietaną, posypać pozostałymi bakaliami.
- Bakalie można z powodzeniem zastąpić konfiturą owocową.