Przepis na owocowy przekładaniec
Składniki:
- 3 duże gruszki
- 25 dag truskawek
- 20 dag drylowanych wiśni
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 opakowanie galaretki owocowej
- 1 łyżeczka siekanych orzechów
Opis:
- Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.
- Gruszki pokroić w ćwiartki, wydłubać gniazdka nasienne, obgotować krótko w słodkiej wodzie.
- Pokroić w paski lub kostkę.
- Truskawki obmyć i odsączyć.
- Ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru.
- Na dnie szklanych pucharków ułożyć warstwę truskawek, przykryć częścią bitej śmietany, plastrami gruszek.
- Następnie układać drylowane wiśnie, na nie ponownie plastry gruszek.
- Przykryć warstwą pociętej galaretki.
- Na wierzchu przykryć pozostałością z bitej śmietany.
- Udekorować pucharki posiekanymi orzechami.