Przepis na orzechy w miodzie
Składniki:
- 80 g świeżo łuskanych orzechów włoskich
- 180 ml miodu
- 0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 2 słoiczki o pojemności 150 ml, z zakrętkami
Opis:
- Słoiczki i nakrętki umyć i sparzyć wrzątkiem.
- Orzechy delikatnie uprażyć na suchej patelni. Praż do momentu gdy zaczną wydzielać subtelny zapach, po czym zdejmij z ognia i przesyp do słoików.
- Miód podgrzej (nie gotuj!), dodaj cynamon, wymieszaj i zalej nim orzechy.
- Słoiki zamknij. Na dno garnka połóż złożoną na cztery ściereczkę kuchenną, ustaw na niej słoiki, zalej ciepłą wodą i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
- Wyjmij słoiki z garnka i odstaw do następnego dnia do góry dnem. Po tym czasie orzechy będą gotowe.
- Sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów, naleśników oraz jako słodka przekąska.