Orzechy w miodzie

0

Przepis na orzechy w miodzie

Składniki:

  • 80 g świeżo łuskanych orzechów włoskich
  • 180 ml miodu
  • 0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 słoiczki o pojemności 150 ml, z zakrętkami

Opis:

  1. Słoiczki i nakrętki umyć i sparzyć wrzątkiem.
  2. Orzechy delikatnie uprażyć na suchej patelni. Praż do momentu gdy zaczną wydzielać subtelny zapach, po czym zdejmij z ognia i przesyp do słoików.
  3. Miód podgrzej (nie gotuj!), dodaj cynamon, wymieszaj i zalej nim orzechy.
  4.  Słoiki zamknij. Na dno garnka połóż złożoną na cztery ściereczkę kuchenną, ustaw na niej słoiki, zalej ciepłą wodą i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
  5. Wyjmij słoiki z garnka i odstaw do następnego dnia do góry dnem. Po tym czasie orzechy będą gotowe.
  6. Sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów, naleśników oraz jako słodka przekąska.
Share.

Leave A Reply