Orzechy w miodzie

0

Przepis na orzechy w miodzie

Składniki:

  • 80 g świeżo łuskanych orzechów włoskich
  • 180 ml miodu
  • 0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 słoiczki o pojemności 150 ml, z zakrętkami

Opis:

  1. Słoiczki i nakrętki umyć i sparzyć wrzątkiem.
  2. Orzechy delikatnie uprażyć na suchej patelni. Praż do momentu gdy zaczną wydzielać subtelny zapach, po czym zdejmij z ognia i przesyp do słoików.
  3. Miód podgrzej (nie gotuj!), dodaj cynamon, wymieszaj i zalej nim orzechy.
  4.  Słoiki zamknij. Na dno garnka połóż złożoną na cztery ściereczkę kuchenną, ustaw na niej słoiki, zalej ciepłą wodą i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
  5. Wyjmij słoiki z garnka i odstaw do następnego dnia do góry dnem. Po tym czasie orzechy będą gotowe.
  6. Sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów, naleśników oraz jako słodka przekąska.
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply