Przepis na myszki
Składniki:
- 1/4 kg mąki
- 6 dag masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1/4 l mleka
- 3 dag cukru
- 2 dag drożdży
- 6 dag masła do smażenia
- 1/4 l śmietany
- 6 dag cukru
- konfitury
- wanilia
Opis:
- Ukręcić w garnku żółtka z cukrem, wlać mleko, dodać wyrośnięte drożdże i sól.
- Wymieszać, dodać mąkę, ubijać na ciasto.
- Wlać ciepłe masło, ubijając dodać pianę.
- Postawić ciasto w cieple, gdy podrośnie, wlewać łyżką ciasto na rozgrzaną dołkownicę posmarowaną masłem.
- Smażyć z obu stron, posypać cukrem, przybrać konfiturami.
- Podać ze śmietaną ubitą z cukrem i wanilią.