Przepis na marmoladę z głogu
Składniki:
- 1 kg głogu
- 1/2 kg cukru
Opis:
- Porozcinać głóg na pół, oczyścić z ziarenek i włosków, które mieszą się w środku owocu.
- Włożyć do miski, przykryć talerzem, wstawić do piekarnika na całą noc.
- Na drugi dzień wlać niewiele wody, gotować mieszając, bo łatwo się przypala.
- Gdy głóg jest miękki, przetrzeć przez sito, powinno być 1/2 l marmolady.
- Dodać potrzebną ilość cukru, smażyć, aż powidła zgęstnieją.
- Gdy marmolada dobrze zgęstnieje, przełożyć ją do słoja.
- Po tygodniu sprawdzić, czy nie pleśnieje, podejrzaną marmoladę przegotować jeszcze raz.
- Używa się jej do pączków i tortów, oraz na sos z dziczyzny.
Jeden komentarz
Przepraszam, ale głóg żadną miarą nie ma włosków do usunięcia. Nie wiem więc, czy przepis jest na marmoladę z głogu, czy z dzikiej róży, która włoski takowe rzeczywiście posiada.