Marmolada z głogu

1

Przepis na marmoladę z głogu

Składniki:

  • 1 kg głogu
  • 1/2 kg cukru

Opis:

  1. Porozcinać głóg na pół, oczyścić z ziarenek i włosków, które mieszą się w środku owocu.
  2. Włożyć do miski, przykryć talerzem, wstawić do piekarnika na całą noc.
  3. Na drugi dzień wlać niewiele wody, gotować mieszając, bo łatwo się przypala.
  4. Gdy głóg jest miękki, przetrzeć przez sito, powinno być 1/2 l marmolady.
  5. Dodać potrzebną ilość cukru, smażyć, aż powidła zgęstnieją.
  6. Gdy marmolada dobrze zgęstnieje, przełożyć ją do słoja.
  7. Po tygodniu sprawdzić, czy nie pleśnieje, podejrzaną marmoladę przegotować jeszcze raz.
  8. Używa się jej do pączków i tortów, oraz na sos z dziczyzny.
Share.

Jeden komentarz

  1. Przepraszam, ale głóg żadną miarą nie ma włosków do usunięcia. Nie wiem więc, czy przepis jest na marmoladę z głogu, czy z dzikiej róży, która włoski takowe rzeczywiście posiada.

Leave A Reply