Przepis na mak na wigilię po warszawsku
Składniki:
- 30 dag maku
- szklanka cukru
- wanilia
- 3/4 szklanki słodkiej śmietanki
- 5 dag migdałów
CIASTECZKA:
- 40 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru
Opis:
- Mak wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
- Następnie wodę zlać, a mak przepuścić przez maszynkę i ucierać w donicy, dolewając po trochu śmietankę i wsypując stopniowo cukier z wanilią ( masa powinna być gęsta ).
- Dodać obrane z łupinek, drobno posiekane migdały, wyłożyć mak na salaterkę i obłożyć kruchymi ciastkami.
- Przyrządzając ciastka należy mąkę rozetrzeć z tłuszczem, dodać cukier i żółtka.
- Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wycinać kieliszkiem małe krążki i piec na blasze w niezbyt gorącym piekarniku.