Mak na wigilię po warszawsku

0

Przepis na mak na wigilię po warszawsku

Składniki:

  • 30 dag maku
  • szklanka cukru
  • wanilia
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 5 dag migdałów

CIASTECZKA:

  • 40 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru

Opis:

  1. Mak wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
  2. Następnie wodę zlać, a mak przepuścić przez maszynkę i ucierać w donicy, dolewając po trochu śmietankę i wsypując stopniowo cukier z wanilią ( masa powinna być gęsta ).
  3. Dodać obrane z łupinek, drobno posiekane migdały, wyłożyć mak na salaterkę i obłożyć kruchymi ciastkami.
  4. Przyrządzając ciastka należy mąkę rozetrzeć z tłuszczem, dodać cukier i żółtka.
  5. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wycinać kieliszkiem małe krążki i piec na blasze w niezbyt gorącym piekarniku.
Share.

Leave A Reply