Magdalenki

0

Przepis na magdalenki ( 24 sztuki )

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 175 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4 jaja
  • cytryna

Opis:

  1. Magdalenki, po francusku madelaines, są to ciastka bardzo popularne we Francji. Od nich zaczyna się Proustowska epopea.  Mają kształt płaskich muszelek, bywają różnej wielkości – od 2 do 10 cm. Potrzebna jest do nich blacha z wyciśniętymi muszelkami.
  2. Jaja ubijamy z cukrem, aż cukier się rozpuści.
  3. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, utartą skórkę cytrynową i masło rozpuszczone.
  4. Ucieramy dokładnie.
  5. Blachę posmarowaną masłem posypujemy mąką i nakładamy ciasto w muszelki, po czym zostawiamy na 20 minut.
  6. W tym czasie nagrzewamy piec  do temperatury 240 stopni.
  7. Pieczemy ok. 10 minut.
  8. Magdalenki, ostudzone, przechowuje się w hermetycznym pudełku.
  9. Blachę do powtórnego użycia należy dokładnie ostudzić.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply