Przepis na magdalenki ( 24 sztuki )
Składniki:
- 225 g mąki
- 175 g cukru
- 100 g masła
- 1 proszek do pieczenia
- 4 jaja
- cytryna
Opis:
- Magdalenki, po francusku madelaines, są to ciastka bardzo popularne we Francji. Od nich zaczyna się Proustowska epopea. Mają kształt płaskich muszelek, bywają różnej wielkości – od 2 do 10 cm. Potrzebna jest do nich blacha z wyciśniętymi muszelkami.
- Jaja ubijamy z cukrem, aż cukier się rozpuści.
- Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, utartą skórkę cytrynową i masło rozpuszczone.
- Ucieramy dokładnie.
- Blachę posmarowaną masłem posypujemy mąką i nakładamy ciasto w muszelki, po czym zostawiamy na 20 minut.
- W tym czasie nagrzewamy piec do temperatury 240 stopni.
- Pieczemy ok. 10 minut.
- Magdalenki, ostudzone, przechowuje się w hermetycznym pudełku.
- Blachę do powtórnego użycia należy dokładnie ostudzić.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska