Drink Kruszon jabłeczny

0

Przepis na kruszon jabłeczny

Składniki:

  • 1kg jabłek ( reneta, starking )
  • 20dg cukru
  • 2 szklanki wody
  • butelka wina musującego
  • 2 cytryny

Opis:

  1. Zagotować wodę z cukrem. Jabłka obrać i pokrajać w cienkie plasterki, ułożyć w wazie.
  2. Do jabłek wycisnąć sok z cytryn, włożyć małe kawałeczki skórki cytrynowej i zalać je gorącym syropem, pozostawić przykryte 10-12godzin.
  3. Przed podaniem odcedzić z jabłek sam sok, dodać do niego butelkę wina musującego.
  4. Do szklaneczek z rozkruszonym lodem rozlać kruszon i podać ze słomką do picia.

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska

Share.

Leave A Reply