Kruche ciasteczka śmietankowe

0

Przepis na kruche ciasteczka śmietankowe

Opis:

  1. Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, brzegi zagłębienia posypać wiórkami masła. Do środka wlać żółtka i śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru. Całość posiekać posypanym mąką nożem na delikatną kruszonkę, szybko zagnieść chłodnymi rękami, przykryć i odstawić na 1 godzinę do schłodzenia.
  2. Ciasto w 2 porcjach zagnieść szybko aby było sprężyste i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
  3. Ciasteczka wykrawać foremką lub radełkiem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 170 o C do zarumienienia. Po ostygnięciu ułożyć warstwami w blaszanym pudełku i zużyć w ciągu 4 tygodni.

Ciasteczka są naprawdę przepyszne! Choć nie jestem raczej łasy na ‚słodkości’ to tym ciasteczkom ciężko się oprzeć; )

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 37,5 dag masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Źródło: Kuchnia Polska 2009

Share.

About Author

Leave A Reply