Przepis na kruche ciasteczka śmietankowe
Opis:
- Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, brzegi zagłębienia posypać wiórkami masła. Do środka wlać żółtka i śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru. Całość posiekać posypanym mąką nożem na delikatną kruszonkę, szybko zagnieść chłodnymi rękami, przykryć i odstawić na 1 godzinę do schłodzenia.
- Ciasto w 2 porcjach zagnieść szybko aby było sprężyste i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
- Ciasteczka wykrawać foremką lub radełkiem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 170 o C do zarumienienia. Po ostygnięciu ułożyć warstwami w blaszanym pudełku i zużyć w ciągu 4 tygodni.
Ciasteczka są naprawdę przepyszne! Choć nie jestem raczej łasy na 'słodkości’ to tym ciasteczkom ciężko się oprzeć; )
Składniki:
- 50 dag mąki
- 37,5 dag masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 10 dag cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Źródło: Kuchnia Polska 2009