Krem agrestowy

0

Przepis na krem agrestowy

Składniki:

  • 30 dag agrestu
  • 2 żółtka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • ćwierć szklanki cukru pudru
  • pół szklanki śmietanki
  • odrobina wanili

Opis:

  1. Agrest oczyścić z szypułek, starannie umyć, podlać gorącą wodą, wsypać cukier i rozgotować.
  2. Przetrzeć przez sitko.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch i wlewać powoli strużką gorące, przegotowane mleko z wanilią.
  4. Wymieszać, po czym postawić na parze, ubijać sprężyną aż masa zgęstnieje.
  5. Ostudzić mieszając.
  6. Krem połączyć z przecierem agrestowym, położyć do szklanych pucharków i oziębić w lodówce.
  7. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.
Share.

Leave A Reply