Korże

0

Przepis na korże

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 5 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cukru pudru
  • mleko
  • woda
  • 1 jajo
  • 5 dkg maku
  • 1/3 paczki proszku do pieczenia
  • sól

Opis:

  1. Mak przesiać przez gęste sito.
  2. Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać na stolnice, posiekać z tłuszczem, dodać jajo, mak, przesiany cukier i tyle mleka lub wody , aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski.
  3. Wałkować bardzo cienko, układać na posmarowanej blasze. Wyrównać brzegi.
  4. Nakłuć w wielu miejscach.
  5. Krajać ostrym radełkiem na blasze kwadraty.
  6. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
  7. Z blachy zdejmować ostrożnie, gdyż łatwo się kruszą.
Share.

Leave A Reply