Przepis na jabłka z bakaliami
Składniki:
- 3 duże jabłka
- 10 dag tłuczonych lub mielonych orzechów
- 3 łyżeczki rodzynek
- 10-12 słodkich migdałów
- 1/2 szklanki śmietany
- cukier waniliowy
- cukier
- szczypta kwasku cytrynowego
- odrobina tartej czekolady
Opis:
- Rodzynki umyć, namoczyć, miękkie osączyć.
- Migdały sparzyć, obrać ze skórki.
- Orzechy posiekać lub zemleć.
- Ubić śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym.
- Jabłka utrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać rozpuszczony w przegotowanej wodzie kwasek cytrynowy i mieszać dodając śmietankę oraz mielone orzechy i rodzynki.
- Po nałożeniu do salaterek lub pucharków przyozdobić tartą czekoladą i migdałami.