Jabłka z bakaliami

0

Przepis na jabłka z bakaliami

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • 10 dag tłuczonych lub mielonych orzechów
  • 3 łyżeczki rodzynek
  • 10-12 słodkich migdałów
  • 1/2 szklanki śmietany
  • cukier waniliowy
  • cukier
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • odrobina tartej czekolady

Opis:

  1. Rodzynki umyć, namoczyć, miękkie osączyć.
  2. Migdały sparzyć, obrać ze skórki.
  3. Orzechy posiekać lub zemleć.
  4. Ubić śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym.
  5. Jabłka utrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać rozpuszczony w przegotowanej wodzie kwasek cytrynowy i mieszać dodając śmietankę oraz mielone orzechy i rodzynki.
  6. Po nałożeniu do salaterek lub pucharków przyozdobić tartą czekoladą i migdałami.
Share.

Leave A Reply