Gruszki pięknej Heleny

0

Przepis na gruszki pięknej Heleny

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • pół tabliczki czekolady
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Opis:

  1. Gruszki umyć, obrać i przepołowić, wydrążyć gniazdka nasienne.
  2. Zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać cukier i cukier waniliowy.
  3. Całość gotować na małym ogniu około 10 minut.
  4. Wyjąć ostrożnie i oziębić w lodówce.
  5. Czekoladę połamać na kawałki, podlać niewielką ilością wody i roztopić na gęstą masę.
  6. Do kompotierek włożyć najpierw po kulce lodów a na to – połówkę gruszki.
  7. Osobno podać ciepły sos czekoladowy.
Share.

Leave A Reply