Galaretka malinowa

0

Przepis na galaretkę malinową

Składniki:

  • 40 dkg malin
  • 1/2 l wody
  • 20 dkg cukru
  • 2 dkg żelatyny

Opis:

  1. Owoce zmiażdżyć, włożyć do woreczka, odcisnąć sok, pozostałości zalać przegotowaną, letnią wodą i ponownie odcisnąć.
  2. Płynu powinno być 1/2 l.
  3. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, lekko odcisnąć, rozpuścić w paru łyżach gorącej wody.
  4. Rozpuszczoną żelatynę zmieszać z płynem, dodać cukier do smaku, wlać galaretkę do foremki, zastudzić.
  5. Przed wydaniem, foremkę owinąć zmoczoną w gorącej wodzie  szmatką i zaraz wyłożyć na okrągły, płaski, szklany półmisek.
  6. Podawać z biszkopcikami, kruchymi ciastkami, waflami.
  7. Smaczna jest przybrana bitą śmietaną.

Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger

Share.

Leave A Reply