Faworki

0

Przepis na faworki

Opis:

  1. Składniki połączyć, nie wyrabiając.
  2. Przełożyć na stolnicę, wybijać wałkiem, składając ciągle na pół, aż powstanie jednolite, zwarte ciasto bez smug – jak na pierogi.
  3. Położyć je w lodówce na 30 minut, po czym wyjąć, cieniutko rozwałkować, pociąć na podłużne romby.
  4. Naciąć przez środek, wzdłuż i przewlekać koniec, formując faworki.
  5. Smażyć w dużej ilości tłuszczu, tak aby swobodnie pływały.
  6. Po wyjęciu ułożyć na bibułę, gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka gęstej śmietany
  • łyżka spirytusu lub octu 6%
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do smażenia ( lepszy smalec )

Źródło: Przyjmujemy gości, Biruta Bieniecka

Share.

Leave A Reply