Przepis na faworki
Opis:
- Składniki połączyć, nie wyrabiając.
- Przełożyć na stolnicę, wybijać wałkiem, składając ciągle na pół, aż powstanie jednolite, zwarte ciasto bez smug – jak na pierogi.
- Położyć je w lodówce na 30 minut, po czym wyjąć, cieniutko rozwałkować, pociąć na podłużne romby.
- Naciąć przez środek, wzdłuż i przewlekać koniec, formując faworki.
- Smażyć w dużej ilości tłuszczu, tak aby swobodnie pływały.
- Po wyjęciu ułożyć na bibułę, gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Składniki:
- szklanka mąki
- 3 żółtka
- szczypta soli
- łyżka gęstej śmietany
- łyżka spirytusu lub octu 6%
- cukier puder
- cukier waniliowy
- tłuszcz do smażenia ( lepszy smalec )
Źródło: Przyjmujemy gości, Biruta Bieniecka