Domowe bułeczki z jagodami

8

Nadal trwam w swoim przekonaniu o zdrowym, naturalnym jedzeniu. Omijając mój weekend w Kazimierzu Dolnym, gdzie łakocie dosłownie do mnie krzyczały, jestem dosyć dzielna. Nie mniej jednak przy takich zdjęciach, jakie dostałam od mojej siostry – rozpływam się.

Moi mali siostrzeńcy lubią pracę w kuchni, angażują się w przygotowania do wypieków i chętnie pomagają. Własnoręcznie zrobione ciasteczka to nie lada frajda, sporo zabawy, zajęcie na 2 godziny i całkiem dodatkowo pychotka. Takimi rarytasami zwodziła mnie starsza siostra, od razu zaczerpnęłam przepis i kilka zdjęć by pokazać Wam, jak świetnie wyglądają bułeczki zrobione w domowej kuchni.

Bułeczki z jagodami


Składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 5 dag cukru białego
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • pół szklanki mleka – lekko ciepłego lub przynajmniej w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli i cynamonu
  • pół kostki roztopionego masła 82%

Składniki na nadzienie

  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka 2%
  • 250 gr jagód – mogą być mrożone, chociaż najlepsze byłyby świeże chociaż wiadomo, że sezon nie ten
  • mały słoiczek dżemu jagodowego

jagodzianki

Sposób przygotowania

  • Przepis nie jest skomplikowany. W pierwszym ruchu musimy zadbać o drożdże, dlatego kruszymy je do ciepłego mleka, wrzucamy odrobinę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Muszą tam posiedzieć co najmniej pół godzinki i podrosnąć.
  • Pozostałą mąkę wsypujemy do miski i czekamy, aż nasze drożdże urosną. Wlewamy je do dołku w mące i dodajemy pozostałe składniki do ciasta. Konsystencja nie może być lepka, jeżeli tak się dzieje to miejmy pod ręku jeszcze troszkę mąki. Kiedy zarobimy dokładnie drożdżowe ciasto to przykrywamy go ściereczką i w ciepłym miejscu dajemy mu odpocząć.
  • Taki przestój to odpowiedni moment na przygotowanie budyniu. Gdy jest gotowy studzimy i zajmujemy się znowu ciastem. Rozwałkowujemy je na spory plaster, na ok. kwadrat 50cm na 50cm. Nasze ciasto robocze smarujemy zimnym budyniem, posypujemy je osuszonymi jagodami i rozgrzanym dżemem.
  • Rulon kroimy na plastry, co ok. 2 cm. Wykładamy ją na przygotowaną wcześniej blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni i wstawiamy bułeczki na 20-25 minut. Musimy zaglądać co jakiś czas i sprawdzić czy nasze domowe jagodzianki robią się złotawe.
  • Wyjmujemy gotowe bułeczki i dekorujemy cukrem pudrem albo lukrem. U mojej siostry wygrała opcja druga.

domowe bułeczki z jagodami
Wiecie co? Wyszły znakomicie!
domowe jagodzianki
Moje kulinaria schodzą na psy, ostatnio nic nie gotuje fajnego, wszystko na szybko, byle jak – sama nie wiem jak funkcjonuję, ale bardzo szybko żyję i na prawdę nie mam czasu przyjrzeć się swojemu codziennemu menu. Jedyne na co mnie stać to skontrolowanie kaloryczne rzeczy wrzuconych do mojej torby. Ech mam nadzieję, że moje życie zawodowe się niedługo uspokoi i będę mogła wrócić do swoich pudełeczek.

Share.

8 komentarzy

    • Nina Wiśniewska on

      Załapałam się i potwierdzam – były boskie i szybko zniknęły niestety 🙁

    • Nina Wiśniewska on

      mam to samo, z jednej strony chcę odchudzania, a z drugiej strony poddaje swoją silną wolę takim pokusom 😀 ach te kobiety!

Leave A Reply