Śnieg jabłkowy

0

Przepis na śnieg jabłkowy

Opis:

  1. Rodzynki sparzyć, osączyć i osuszyć. Cytrynę  sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok.
  2. Umyte jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Doprawić cukrem, wymieszać z twarożkiem, skórką cytrynową oraz rodzynkami.Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.
  3. Białka z 2 jajek ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie ze schłodzonymi jabłkami. Deser nałożyć do pucharków. Ozdobić cząstkami jabłka oraz listkami melisy i od razu podawać.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • cytryna
  • 2 białka
  • 10 dag twarożku homogenizowanego wanilinowego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 4 łyżki rodzynek

Do dekoracji:

  • cząstki jabłka
  • listki melisy lub mięty

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply