Przepis na śnieg jabłkowy
Opis:
- Rodzynki sparzyć, osączyć i osuszyć. Cytrynę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok.
- Umyte jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Doprawić cukrem, wymieszać z twarożkiem, skórką cytrynową oraz rodzynkami.Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.
- Białka z 2 jajek ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie ze schłodzonymi jabłkami. Deser nałożyć do pucharków. Ozdobić cząstkami jabłka oraz listkami melisy i od razu podawać.
Składniki:
- 4 jabłka
- cytryna
- 2 białka
- 10 dag twarożku homogenizowanego wanilinowego
- 3-4 łyżki cukru
- 4 łyżki rodzynek
Do dekoracji:
- cząstki jabłka
- listki melisy lub mięty
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004