Wiśniowy drift wg Aleksandry Jaźwiec

0

Przepis na wiśniowy drift wg Aleksandry Jaźwiec

Ciasto

Składniki:

•    1/4 kostki margaryny
•    4 żółtka
•    3 łyżki oleju
•    3/4 szklanki cukru
•    1 cukier waniliowy
•    2 szklanki mąki
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

Składniki:

•    1 kg białego sera ( najlepiej twarogu trzykrotnie mielonego do serników)
•    1/2 szklanki cukru
•    1 opakowanie cukru waniliowego
•    1 opakowanie budyniu śmietankowego
•    3 jajka
•    2 szklanki zimnego mleka
•    1/2 szklanki oleju
•    sok z jednej dużej cytryny

Piana

Składniki:

•    4 białka
•    1/2 szklanki cukru pudru
•    szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i szybko wyrabiamy na gładką masę. Następnie kruszymy i wysypujemy na dno blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie mamy gotowej masy serowej, ser biały mielimy trzykrotnie. W naczyniu do miksowania łączymy cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, budyń i olej. Następnie powoli dodajemy ser i całość miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Kiedy masa jest już dobrze zmiksowana wylewamy ją na blachę wyłożoną wcześniej przygotowanym surowym ciastem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200ºC. Pianę z białek ubijamy na sztywną bezę, dodając do niej stopniowo cukier puder i szczyptę proszku do pieczenia. Po 40 minutach wysuwamy ciasto z piekarnika i na wierzch wykładamy ubitą pianę. Całość pieczemy jeszcze około 20 – 30 minut w temperaturze 210ºC tak aby beza delikatnie zbrązowiała. Po upieczeniu ciasta trzymamy je jeszcze, przez około 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schładzamy. Rosa na serniku powinna się pojawić po kilku godzinach. Gotowe ciasto podajemy na zimno z gorącymi wiśniami.

Sos wiśniowy

Składniki:

•    450 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
•    100 g cukru
•    łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
•    50 g wódki lub whisky

Sposób przygotowania:

Wiśnie zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody.  Wlewamy do wiśni i mieszając, zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy alkohol.

źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-aleksandry-jazwiec-3-edycja-warszawa,67641,1.html

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply