Węgierski placek weselny

0

Przepis na placek weselny

Składniki:

  • 30dag mąki pszennej
  • 10dag masła
  • 10dag cukru
  • starta skórka z cytryny
  • 1 jajko
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 250ml mleka
  • szczypta soli
  • 20dag mąki kukurydzianej
  • 18dag masła
  • 12dag cukru
  • torebka cukru waniliowego

Opis:

  1. Ze składników ciasta wyrobić jednolitą masę, którą następnie włożyć na natłuszczona blachę.
  2. Wierch ciasta posmarować roztopionym masłem.
  3. Z mąki kukurydzianej, masła i cukru, także cukru waniliowego wyrobić kruche ciasto, z którego uformować malutkie kuleczki, posypać nimi masę wyłożoną na blasze.
  4. Całość piec w lekko rozgrzanym piekarniku aż do zbrązowienia.

Źródło: Kalendarz zdzierany

Share.

Leave A Reply