Tarta z kruszonką i powidłami

0

Przepis na tartę z kruszonką i powidłami

Składniki:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • cukier puder

Opis:

  1. Na stolnicy posiekać nożem oziębione masło, dodając mąkę, wodę i proszek do pieczenia, po czym szybko zagnieść tak, aby składniki połączyły się. Schować do lodówki na 30 min., jeśli zaraz ma być użyte lub owinąć w folię aluminiową czy woreczek nylonowy i schować do zamrażalnika na zapas.
  2. Z przygotowanego ciasta odciąć 1/3 i pokruszyć w rękach na małe kawałeczki.
  3. Pozostałą częścią wyłożyć dno tortownicy, rozsmarować możliwie równomiernie powidła, posypać cukrem, rozłożyć warstwą pokruszonego ciasta.
  4. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min.
  5. Po wyjęciu ciasto należy skropić stopionym masłem, po czym oprószyć przez sitko cukrem pudrem. Można dodać także odrobinę cukru waniliowego.
  6. Po ochłodzeniu pokrajać na porcje.
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply