Pyszny mazurek piankowy

0

Przepis na pyszny mazurek piankowy

Składniki:

  • 12 dag masła
  • 3 żółtka
  • 12 dag mąki ( krupczatki )
  • 25 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 andrut
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Pokrywa:

  • 3 białka
  • 5 dag cukru
  • 12 połówek orzechów włoskich

Opis:

  1. Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, dodając pod koniec po trochu masło.
  2. Do jednolitej masy dodać zmielone orzechy oraz przesianą mąkę i ciasto krótko wyrobić.
  3. Na wysmarowanej masłem tortownicy ułożyć płatek andruta a na nim równomiernie rozłożyć ciasto.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder przesiany przez sitko.
  5. Pokryć nią ciasto i równomiernie ułożyć połówki orzechów.
  6. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, zmniejszając od razu temperaturę do 150-200 stopni.
  7. Pilnując, aby mazurek nie przyrumienił się zbytnio, piec go ok. 30 min.
  8. Najlepszy jest na trzeci dzień po upieczeniu.
Share.

Leave A Reply