Pyszny mazurek piankowy

0

Przepis na pyszny mazurek piankowy

Składniki:

  • 12 dag masła
  • 3 żółtka
  • 12 dag mąki ( krupczatki )
  • 25 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 andrut
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Pokrywa:

  • 3 białka
  • 5 dag cukru
  • 12 połówek orzechów włoskich

Opis:

  1. Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, dodając pod koniec po trochu masło.
  2. Do jednolitej masy dodać zmielone orzechy oraz przesianą mąkę i ciasto krótko wyrobić.
  3. Na wysmarowanej masłem tortownicy ułożyć płatek andruta a na nim równomiernie rozłożyć ciasto.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder przesiany przez sitko.
  5. Pokryć nią ciasto i równomiernie ułożyć połówki orzechów.
  6. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, zmniejszając od razu temperaturę do 150-200 stopni.
  7. Pilnując, aby mazurek nie przyrumienił się zbytnio, piec go ok. 30 min.
  8. Najlepszy jest na trzeci dzień po upieczeniu.
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply