Przepis na pyszny mazurek piankowy
Składniki:
- 12 dag masła
- 3 żółtka
- 12 dag mąki ( krupczatki )
- 25 dag mielonych orzechów włoskich
- 1 andrut
- 2-3 łyżki cukru pudru
Pokrywa:
- 3 białka
- 5 dag cukru
- 12 połówek orzechów włoskich
Opis:
- Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, dodając pod koniec po trochu masło.
- Do jednolitej masy dodać zmielone orzechy oraz przesianą mąkę i ciasto krótko wyrobić.
- Na wysmarowanej masłem tortownicy ułożyć płatek andruta a na nim równomiernie rozłożyć ciasto.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder przesiany przez sitko.
- Pokryć nią ciasto i równomiernie ułożyć połówki orzechów.
- Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, zmniejszając od razu temperaturę do 150-200 stopni.
- Pilnując, aby mazurek nie przyrumienił się zbytnio, piec go ok. 30 min.
- Najlepszy jest na trzeci dzień po upieczeniu.