Przepis na placek z winogronami
Składniki:
- 10 dag masła
- 20 dag mąki
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka rumu
- 6 dag cukru
- szczypta soli
- 3 białka na pianę
- 15 dag cukru
- skórka cytrynowa
- 1/4 kg winogron
- 1 łyżka przesianej bułki do przełożenia
Opis:
- Utrzeć masło.
- Cały czas ucierając, dodawać cukier, żółtka, śmietanę, rum, sól.
- Odstawić ciasto w chłodne miejsce.
- Ubić nad parą pianę, dosypując łyżkę cukru, gdy utworzy się gęsta, biała piana, dodać skórkę cytrynową drobno posiekaną.
- Dodać wymyte i osuszone dokładnie winogrona, łyżkę przesianej bułki.
- Wymieszać lekko z pianą, rozciągnąć ciasto na blasze, posmarować pianka z winogronami.
- Upiec w niezbyt gorącym piekarniku.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa