Placek z winogronami

0

Przepis na placek z winogronami

Składniki:

  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka rumu
  • 6 dag cukru
  • szczypta soli
  • 3 białka na pianę
  • 15 dag cukru
  • skórka cytrynowa
  • 1/4 kg winogron
  • 1 łyżka przesianej bułki do przełożenia

Opis:

  1. Utrzeć masło.
  2. Cały czas ucierając, dodawać cukier, żółtka, śmietanę, rum, sól.
  3. Odstawić ciasto w chłodne miejsce.
  4. Ubić nad parą pianę, dosypując łyżkę cukru, gdy utworzy się gęsta, biała piana, dodać skórkę cytrynową drobno posiekaną.
  5. Dodać wymyte i osuszone dokładnie winogrona, łyżkę przesianej bułki.
  6. Wymieszać lekko z pianą, rozciągnąć ciasto na blasze, posmarować pianka z winogronami.
  7. Upiec w niezbyt gorącym piekarniku.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply