Piernik świąteczny

0

Przepis na piernik świąteczny

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 25 dag płynnego miodu
  • 5 jaj
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • torebka przypraw korzennych
  • 25 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynków
  • 5 dag migdałów
  • ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady

Opis:

  1. Tłuszcz, żółtka i cukier puder utrzeć na puch, po czym dodać płynny miód, sodę wymieszaną z połową mąki i przyprawy korzenne.
  2. Dobrze wymieszać.
  3. Z białek ubić sztywną pianą i wyłożyć na przygotowane ciasto, dodać resztę mąki, bakalie, pokruszoną czekoladę.
  4. Wszystko dokładnie, lecz delikatnie, wymieszać.
  5. Przełożyć do długiej wąskiej formy ( natłuszczonej i wysypanej pokruszonymi biszkoptami ).
  6. Piec w temperaturze nie przekraczającej 180 stopni przez 1 godz. lub trochę dłużej.
  7. Do pieca nie zaglądać przed upływem tego terminu, bo piernik łatwo siada.
Share.

Leave A Reply