Przepis na Orzechowy gangster z Bronxu wg Aleksandry Kisiel
Ciasto
Składniki:
• 375 g masła
• 375 g gorzkiej czekolady
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 6 jajek
• 150 g brązowego cukru
• 150 g białego cukru
• 1 łyżeczka soli
• 225 g mąki
Orzechowy twist:
• 3/4 szklanki masła orzechowego
• 1/4 szklanki cukru
• 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Masło orzechowe lekko podgrzewamy. Mieszamy z cukrem i solą. Odstawiamy. Masło rozpuszczamy z czekoladą. Jajka ubijamy z cukrami i wanilią. Mąkę mieszamy z solą. Przestudzoną czekoladę dodajemy do jajek. Mieszamy. Dodajemy mąkę z solą. Masę przelewamy do formy o wymiarach 40 cm na 26 cm. Na wierzch wykładamy orzechowy twist. Delikatnie mieszamy, aby utworzyć wzór na powierzchni ciasta. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180ºC. Brzegi powinny być ścięte a środek lekko galaretowaty. Ciasto podajemy wystudzone.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-aleksandry-kisiel-3-edycja-warszawa,67643,1.html