Przepis na mazurek „prześcieradło”- szybkie ciasto na Wielkanoc
Składniki:
Ciasto:
- 12 dag masła
- 4 żółtka
- 24 dag cukru
- 25 dag migdałów
- 5 dag mąki
- skórka z ćwiartki cytryny
- 4 białka
- 15 dag cukru pudru
- podwójny cukier waniliowy
- wafle
Krem:
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru pudru
- pół łyżeczki soku cytrynowego
- pół łyżeczki cukru waniliowego
Opis:
- Przyrządzić ciasto. Tłuszcz utrzeć do białości, dodając podczas ucierania po jednym żółtku i po łyżeczce cukru.
- Ukręcić na puszystą masę.
- Dodać skórkę otartą z cytryny.
- Migdały sparzyć, zdjąć skórkę i przepuścić przez maszynkę.
- Zmieszać je z mąką, chwilę ucierać i połączyć z ukręconą masa.
- Na blasze ułożyć wafle, a na nie wylać przygotowane ciasto.
- Wsunąć do ciepłego piekarnika na ok. 15-20 min., aby całość się obsuszyła. W tym czasie przygotować polewę.
- Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier puder i cukier waniliowy, ubijać aż znów zgęstnieje.
- Wyłożyć na obsuszone ciasto i jeszcze raz wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na 20-30 minut.
- Gotowy mazurek przybrać migdałami lub białym kremem, wyciskając go przez papierową tutkę lub szpryce do dekoracji ciast.
- Przyrządzając krem, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Pod koniec wlać sok z cytryny.
Jeden komentarz
Pingback: • Śniadanie Wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie - Ale przepis! - Przepisy kulinarne