Letnie torciki

0

Przepis na letnie torciki

Opis:
Składniki do przygotowania ciasta włożyć do robota kuchennego. Wyrobić sprężyste ciasto. Płaskie foremki w krztałcie babeczek, o średnicy 12 cm, napełnić ciastem i chłodzić ok. 30 minut. Część ciasta za środka babeczki odgarnąć w kierunku krawędzi foremki. Foremki wstawić na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180oC do zarumienienia (8-10 min). Upieczone spody posmarować marmoladą morelową. Galaretkę podgrzać, wymieszać z zamrożonymi owocami. Kremówkę ubić i wycisnąć na krawędzie torcików. Pośrodku ułożyć owoce, posypać prażonymi migdałami.

Składniki:
Ciasto: po 12 dag mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, po 12 dag miękkiego masła i cukru, 2 jajka, po 50ml mleka i kwaśnej śmietany; przybranie: 2 łyżki marmolady morelowej, 1/2 słoika galaretki porzeczkowej, 1/4 l kremówki, 30 dag mieszanki drobnych owoców, 2 i 1/2 dag płatków migdałowych

Żródło: Kalendarz jednodniowy 2008

Share.

Leave A Reply