Legumina jabłkowa z rumem

0

Przepis na leguminę jabłkową z rumem

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 125 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 5 jaj
  • 3 jabłka
  • 100 g rumu lub fiolka esencji rumowej
  • masło

Opis:

  1. W misce rozkręcamy jaja, mąkę przesianą, 3 łyżki cukru, później dodajemy mleko i rum.
  2. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
  3. Obrane jabłka bez pestek krajemy na cienkie plasterki.
  4. Jabłka wkładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem, zalewamy przygotowanym ciastem i posypujemy resztą cukru.
  5. Wstawiamy do gorącego pieca ( 225 stopni ) na ok. 40 minut.
  6. Gdy legumina wyrośnie i będzie rumiana z wierzchu – jest gotowa.
  7. Podajemy ją na ciepło lub na zimno.

Źródło: Kuchni różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply