Przepis na krucho-drożdżowe ciasto makowe
Składniki:
CIASTO:
- 40 dag mąki
- 15 dag masła
- 3 jaja
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 5 dag drożdży
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- pojedyncza porcja cukru waniliowego
- 2 szczypty soli
- 10-15 migdałów
NADZIENIE:
- 30 dag maku
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżka masła
- 1/3 szklanka słodkiej śmietanki
Opis:
- Przyrządzić ciasto. Masło z mąką posiekać na stolnicy nożem dodać roztarte lekko w śmietanie drożdże, jaja, cukier waniliowy, sól.
- Wyrobić dokładnie i rozwałkować na grubość 1 cm.
- Pokryć masą makową, zwinąć w rulon, ułożyć na natłuszczonej blasze i postawić w ciepłym miejscu na 1 godz., aby podrosło.
- Piec w dobrze wygrzanym piekarniku, ale w temperaturze nie przekraczającej 200 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika natychmiast posypać cukrem pudrem lub po wystygnięciu polukrować i posypać posiekanymi ( bez skórki ), lekko przyrumienionymi na maśle migdałami.
- Przygotowując masę, mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę.
- Dodać cukier, miód, cukier waniliowy, masło, śmietankę i przesmażyć, ciągle mieszając na niewielkim ogniu.
- Po ostygnięciu rozsmarować równomiernie na rozwałkowanym cieście.
- To łatwe do wykonania ciasto jest bardzo delikatne i dość długo zachowuje świeżość.