Krucho-drożdżowe ciasto makowe

0

Przepis na krucho-drożdżowe ciasto makowe

Składniki:

CIASTO:

  • 40 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 3 jaja
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 5 dag drożdży
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • pojedyncza porcja cukru waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • 10-15 migdałów

NADZIENIE:

  • 30 dag maku
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka masła
  • 1/3 szklanka słodkiej śmietanki

Opis:

  1. Przyrządzić ciasto. Masło z mąką posiekać na stolnicy nożem dodać roztarte lekko w śmietanie drożdże, jaja, cukier waniliowy, sól.
  2. Wyrobić dokładnie i rozwałkować na grubość 1 cm.
  3. Pokryć masą makową, zwinąć w rulon, ułożyć na natłuszczonej blasze i postawić w ciepłym miejscu na 1 godz., aby podrosło.
  4. Piec w dobrze wygrzanym piekarniku, ale w temperaturze nie przekraczającej 200 stopni.
  5. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast posypać cukrem pudrem lub po wystygnięciu polukrować i posypać posiekanymi ( bez skórki ), lekko przyrumienionymi na maśle migdałami.
  6. Przygotowując masę, mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę.
  7. Dodać cukier, miód, cukier waniliowy, masło, śmietankę i przesmażyć, ciągle mieszając na niewielkim ogniu.
  8. Po ostygnięciu rozsmarować równomiernie na rozwałkowanym cieście.
  9. To łatwe do wykonania ciasto jest bardzo delikatne i dość długo zachowuje świeżość.
Share.

Leave A Reply