Ciasto z suszonymi śliwkami

0

Przepis na ciasto z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 5 jaj
  • tyle co ważą jaja – mąki, cukru, masła
  • 300 g suszonych śliwek
  • szczypta soli

Opis:

  1. Przygotowujemy ciasto, ucierając masło, cukier, sól, dodajemy po jednym jajku i przesianą mąkę.
  2. Smarujemy formę masłem, posypujemy mąką, napełniamy połową ciasta.
  3. Pokrywamy wydrążonymi śliwkami i zakrywamy resztą ciasta.
  4. Wkładamy na 15 minut do bardzo gorącego pieca, następnie na 10 minut obniżamy temperaturę do 200 stopni, a na resztę czasu na 180 stopni.
  5. Sprawdzamy nożem czy upieczone.
  6. Na 5 minut zostawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy z formy.
  7. Ciasto jest najlepsze po 24 godzinach.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply