Przepis na ciasto z suszonymi śliwkami
Składniki:
- 5 jaj
- tyle co ważą jaja – mąki, cukru, masła
- 300 g suszonych śliwek
- szczypta soli
Opis:
- Przygotowujemy ciasto, ucierając masło, cukier, sól, dodajemy po jednym jajku i przesianą mąkę.
- Smarujemy formę masłem, posypujemy mąką, napełniamy połową ciasta.
- Pokrywamy wydrążonymi śliwkami i zakrywamy resztą ciasta.
- Wkładamy na 15 minut do bardzo gorącego pieca, następnie na 10 minut obniżamy temperaturę do 200 stopni, a na resztę czasu na 180 stopni.
- Sprawdzamy nożem czy upieczone.
- Na 5 minut zostawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy z formy.
- Ciasto jest najlepsze po 24 godzinach.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska