Brownie na święta – szybki przepis!

0

Leci do Was kolejny przepis na pyszne i szybkie w zrobieniu Brownie! To fajna alternatywa dla tradycyjnych pierniczków czy serników. Jest także wiele wersji podania, więc bardziej kreatywne Panie Domu mogą sobie poszaleć. Ja robiłam to ciasto już dwukrotnie, raz jadłam z konfiturą żurawinową i polecam ten wariant – kwaskowatość owoców idealnie łączyła mi się ze słodkością czekolady. Drugim razem była to wersja z lodami bakaliowymi i tą dziś Wam pokazuje.

Po raz pierwszy tego brownie skosztowałam go na Wigilii pracowej, przyniosła je moja koleżanka i zachwyciła tym wypiekiem większą część biura. Szybko wypytaliśmy skąd pochodzi receptura na to cudo i okazało się, że to nieoceniona Kwestia Smaku – Jej wypieki to zawsze mistrzostwo 🙂 Od niedawna lubię profil na instagramie pani Asi i nie mogę się napatrzeć na te wszystkie pyszności. Od razy ślinka cieknie.

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Ale jak nie chcecie klikać to proszę poniżej moja wersja z kilkoma dodatkami.

Potrzebne składniki na brownie

  • 3 tabliczki czekolady, ja dałam dwie gorzkie i jedną mleczną na górę
  • 130 gr mąki
  • nie całe 300 gr brązowego cukru
  • 3 całe jajka
  • kostka masła 82%
  • szczypta soli
  • posiekane bakalie, ja dałam orzechy włoskie, laskowe i migdały
  • troszkę cukru waniliowego

Przepis na brownie

W pierwszym kroku zajmujemy się czekoladą i w rondelku rozpuszczamy ją w maśle. Nie możemy doprowadzić do wrzenia, dlatego na mały ogniu najpierw podgrzewamy masełko (pokrojone w kostkę), a potem poporcjowaną czekoladkę – 2 sztuki gorzkiej.
składniki na brownie
Do miski wbijamy 3 jajka i dodajemy cukier, robimy z tego wielki kogel mogel i powoli łączymy z zawartością rondelka. Po chwili miksowania dosypujemy mąkę, sól, cukier waniliowy. Teraz czeka nas dłuższa chwila z mikserem, ponieważ musimy uzyskać jednolitą masę (pamiętajcie, żadnych grudek od cukru!). Patrzcie jaka dyskoteka 🙂

Dodajemy nasze bakalie i nagrzewamy piekarnik na 160 stopni. Do okrągłej foremki wlewamy masę i ostatnią czekoladą posypujemy ciasto. Ja akurat zrobiłam z niej takie szerokie wiórki i posypałam po wierzchu uzyskując efekt chaotycznej kratki. Ale jak Wy to rozegracie to już Wasza sprawa 🙂 Wsadzamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, ale warto sprawdzić po ok. 20 min w jakim stanie jest ciasto. Można patyczkiem przetestować czy jest bardzo mokre w środku.
browni
brownie
Nasze ciasto pięknie pachnie 🙂 wiem, że trudno się powstrzymać, ale warto poczekać aż nieco przestygnie.

Smacznego! Pochwalcie się, co u Was ze słodkości króluje na święta? Tradycyjne wypieki czy raczej jakieś nowości?
brownie

Share.

Leave A Reply