Tęczowa babka z owocami

0

Przepis na tęczową babkę z owocami

Opis:

  1. Oddzielnie przygotować galaretki, używając nieco mniej wody, niż podano na opakowaniu i ostudzić. Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na małe kawałki. Obrane banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
  2. Do galaretki truskawkowej dodać winogrona, do cytrynowej – banany, do galaretki brzoskwiniowej  – kawałki brzoskwiń. Do formy z kominem wlać czerwoną galaretkę i zastudzić.
  3. Wlać galaretkę cytrynową i odstawić do zastygnięcia. Na końcu wlać galaretkę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem formę zanurzyć w gorącej wodzie i wyłożyć babkę na talerz. Można dodatkowo ozdobić bitą śmietaną.

Składniki:

  • 3 kolorowe galaretki (truskawkowa, cytrynowa, brzoskwiniowa)
  • 15 dag winogron
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • 2 banany
  • sok z 1/2 cytryny

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply