Przepis na tęczową babkę z owocami
Opis:
- Oddzielnie przygotować galaretki, używając nieco mniej wody, niż podano na opakowaniu i ostudzić. Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na małe kawałki. Obrane banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
- Do galaretki truskawkowej dodać winogrona, do cytrynowej – banany, do galaretki brzoskwiniowej – kawałki brzoskwiń. Do formy z kominem wlać czerwoną galaretkę i zastudzić.
- Wlać galaretkę cytrynową i odstawić do zastygnięcia. Na końcu wlać galaretkę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem formę zanurzyć w gorącej wodzie i wyłożyć babkę na talerz. Można dodatkowo ozdobić bitą śmietaną.
Składniki:
- 3 kolorowe galaretki (truskawkowa, cytrynowa, brzoskwiniowa)
- 15 dag winogron
- 5 połówek brzoskwiń z puszki
- 2 banany
- sok z 1/2 cytryny
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004