Szybka babka wielkanocna

0

Przepis na soczystą, szybką babkę wielkanocną

Składniki:

  • 7 żółtek
  • ćwierć szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 2 cytryny
  • szczypta soli
  • łyżka soli

Opis:

  1. Drożdże wymieszać z odrobiną cukru oraz letnim mlekiem i postawić w ciepłym miejscu, aby urosły.
  2. Do wyrośniętych dodać szczyptę soli, żółtka, stopione masło, cukier i mąkę.
  3. Wymieszać, starannie roztrzepać łyżką, zostawić na jakiś czas, aż ciasto podrośnie.
  4. Wówczas roztrzepać je i powtarzać te czynności 3-4 razy.
  5. Ciasto przelać do form o różnych kształtach, wypełniając je do 1/3 objętości, i zaczekać, aż wyrośnie i wypełni formy.
  6. Wówczas wstawić je do gorącego piekarnika.
  7. Upieczone babki wyjąć z form i skropić sokiem z dwóch cytryn wymieszanym z osłodzoną wodą i rumem.
  8. Po ostygnięciu polukrować białym; można też posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.
  9. W czubek każdej babki wetknąć pęk bukszpanu lub zielonych liści borówek.
Share.

Leave A Reply