Babka z tartego ciasta

0

Przepis na babkę z tartego ciasta

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 8 żółtek
  • 8 jaj
  • 25 dag cukru
  • skórka cytrynowa
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1 1/4 kg mąki
  • 1 łyżka soli

Opis:

  1. Ucierać masło na śmietanę, dodać cukier i ucierać.
  2. Następnie ucierać dodając po jednym żółtku, i po jednym jaju.
  3. Gdy utworzy się jednolita masa, dodać sól i utartą skórkę cytrynową.
  4. Wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i ciepłe mleko, mieszać ręką godzinę, odstawić by dobrze wyrosło.
  5. Napełniać formę do 1/3 wysokości, gdy wyrośnie do brzegu, posmarować jajem i piec w piekarniku.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply